@albertmercade | Journalist & writer

Del procés a la revolta. Crònica en primera persona dels dies que els carrers van dir prou

“14 d’octubre de 2019. El dia que tot tornava a començar. Un nou punt de partida. Només una premissa: no es pot restar ni indiferent ni impassible davant la injustícia. I així, per primera vegada en molt temps, torna a aparèixer un motiu per caminar units, sense preguntar al del costat a quin partit vota o si creu en la via unilateral o en la dialogada. Segurament, el que més a prop ha estat l’independentisme d’una jugada mestra. S’hi cridava llibertat, proclames antifeixistes i s’hi cantava el «Bella Ciao». I la policia carregava, i disparava bales de goma. I la gent no se n’anava. No s’esvaïa la por, hi era, però sorprenentment domesticada. No tenia força suficient per imposar-se a la indignació.” Aquest llibre recull les imatges de la resposta a la sentència del procés. Hi trobareu també la veu d’alguns dels joves que van ser a la batalla d’Urquinaona i d’aquells que, com la Xènia i el Martí, van patir la repressió en primera persona.


I ara, què? Carta de navegació per la Catalunya de després del procés

El procés ha mort. El terratrèmol polític que va sacsejar Catalunya —i l’Estat— la tardor de 2017 ha mutat cap a una nova fase, encara per acabar de desxifrar, i que ens deixa moltes preguntes per respondre. Seguint les petjades dels qui els ha tocat viure-ho en primera persona, aquest llibre pretén trobar el rumb i traçar un mapa útil per entendre cap on va la Catalunya de després del procés. Veus que posen llum als aspectes clau per entendre el passat, una radiografia imprescindible per entendre el present i, sobretot, camins de futur per resoldre el conflicte que ha canviat per complet l’agenda política del nostre país. Tot plegat, de la mà de figures que han jugat —i jugaran— un paper protagonista en aquesta etapa de la nostra història: Joan Tardà, David Fernández, Irene Montero, Juan José Ibarretxe, Miquel Iceta, Josep Lluís Carod- Rovira, José Manuel García Margallo i Jordi Cuixart.

Veure les primeres pàgines


D.O Europa. Converses sobre la identitat europea

Som europeus. Però ens hi sentim? Existeix la identitat europea? Quins trets comparteixen les diverses identitats aplegades sota la denominació d’origen Europa? Continua en construcció aquest terreny compartit que és l’Europa del segle XXI? En definitiva, existeix Europa, més enllà de les seves institucions? Amb la voluntat de donar resposta a aquestes i d’altres qüestions, el cicle D.O Europa va programar cinc sessions de converses amb pensadors i intel•lectuals d’indubtable prestigi mundial –Zigmunt Bauman i Aleksandra Kania, Susan George, Saskia Sassen, Sami Naïr i Orhan Pamuk– que, des de trajectòries d’excel•lència en àmbits diversos, ens feien reflexionar i ens ajudaven a entendre qui som i quin és el nostre paper dins d’aquest quadre modelable i en constant adaptació que és Europa. En aquestes cinc sessions, la periodista Mònica Terribas guiava una conversa pensada i dirigida a comprendre millor aquesta construcció social, econòmica, institucional i d’identitat compartida, així com els valors que porta associats i que determinen un terreny comú en el que cohabiten gairebé 500 milions de ciutadans. Ara, convenientment editades pel periodista Albert Mercadé, es reprodueixen en aquest llibre.

Site Footer